keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Gili Meno


Gili Meno 2.-6.2.2016

Gili Meno on Gilin saarista pienin ja rauhallisin. Sitä monesti siteerataan honey moon-saarena ja jos kaipaa omaa rauhaa, Meno soveltuu siihen hyvin. Majoituimme Tropical Hideaways Resorttiin, joka löytyi lyhyen kävelymatkan päästä satamasta saaren keskiosaan päin. Resortti ja huone olivat todella siistit ja viihtyisät, hintatasokin oli kohtuullinen. Sieltä löytyi myös kiva uima-allas, joka tuli tarpeen, kun majoitus ei sijainnut rannan tuntumassa. 


Gilin saarilta löytyy paljon kissoja ja niillä on oma järjestö Cats of Gili, joka huolehtii niiden hyvinvoinnista ja sitä taitaa ylläpitää suomalainen nainen. Päädyinkin siihen, että seuraavassa elämässä synnyn kissaksi Gilin saarille. Kuvan kissa hengaili usein meidän patiolla ja kävi aamupalalla meidän kanssamme.


Menon sataman läheisyydestä löytyy vain muutama ravintola ja kauppa. Muuten ruokailun voi hoitaa eri resorttien ravintoloissa. Meno Menolla on aika pysähtynyttä ja kauheasti aktiviteettejä ei löydy. Saari on siis täydellinen rentoutumiseen ja hengailuun, jos ei kaipaa ihmisvilinää ja jatkuvaa höntyilyä aktiviteettien perässä. Vietimme saarella aikaa lähinnä kävellen tutustuen saareen.

Keskeltä saarta löytyy pieni järvi, joka ei ole uimakelpoinen, mutta tutustumisen arvoinen alue.
Menolta löytyy myös pieni Turtle Sanctuary, joka kerää kilpikonnan munia, kasvattaa niistä sen kokoisia (noin 8kk), että pikku kilppareilla on paremmat selviytymismahdollisuudet, jonka jälkeen ne päästetään takaisin mereen. Kilpikonnien munat ovat paikallista herkkua, sekä pikkukilppareita uhkaa monet vaarat ennen kuin ne kasvavat tarpeeksi vahvoiksi ja isoiksi. Täten eräs paikallinen mies perusti kilpikonnien suojeluohjelman, joka toimii Gilin saarilla. Lahjoituksilla toimivassa Sanctuaryssa altaiden vesi vaihdetaan päivittäin ja pienet kilpparit saavat lahjoituksin ostettua ja pyydettyä ruokaa.Suojeluohjelman takia saarien ympäriltä löytyy paljon uiskentelevia merikilpikonnia, joita kävimme bongaamassa snorklaten. Pienen saaren etuna saimme oman privaattiveneen oppaan kanssa snorklausretkelle. Ensimmäisellä snorklauspaikalla saaren edustalla veneemme moottori tosin simahti ja opas vaihtoi venettä. Toisen veneen tuoja liittyi seurueeseen ja siten meillä oli myös oma snorklausopas, joka auttoi meitä löytämään kilpikonnia ja erikoisempia sinisiä koralleja. Niitä tuskin olisi osannut bongata ilman opasta. Snorklausretki kiersi koko saaren ympäri ja näimme todella kaunista merielämää. 


Olimme puhuneet mahdollisesta sukelluskurssille osallistumisesta ja kartoitimme saarien sukellusliikkeitä. Sopivan löysimme Gili Airilta suositusten perusteella ja koska Ihanaa miestä alkoi kurssille osallistuminen polttelemaan jo niin paljon, lähdimme etenemään Menolta neljän yön jälkeen.


Siirryimme Airille julkisella veneellä, joka on todella halpa. Aikataulut eivät tosin ole niin tarkkoja, vaan vene lähtee kun tarpeeksi matkustajia on kyydissä.

Seuraavaksi juttua Gili Airilta, jossa viihdyimme pisimpään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti