torstai 28. huhtikuuta 2016

Gili Trawangan

Gili Trawangan 30.1- 2.2.2016


Gilin saaret sijaitsevat noin 50 km päässä Balilta aivan Lombokin saaren edustalla. Vaikka Gileistä puhutaankin Balin matkakohteena, ne kuuluvat osaksi Lombokia. Näitä pieniä saaria on kolme kappaletta ja ne kaikki ovat suhteellisen pieniä, kävellen ne pystyy kiertämään alle kahdessa tunnissa. Aloitimme saariin tutustumisen Trawanganilta, josta varasimme majoituksen kolmeksi yöksi, joka oli aivan riittävä aika tällä saarella oleskeluun. Gili T on tunnettu bilettämisestä ja rennosta menosta. 
Saarilla ei ole ollenkaan moottoriajoneuvoja, vaan kulkeminen tapahtuu polkupyörillä, kävellen tai cidomo- hevoskärryillä. Varasimme saarille paljon käteistä, koska netissä ja matkaoppaassa luki, että käteisautomaatteja ei niillä ole. Mutta kaikilta saarilta saa jo nykyään nostettua käteistä. 
Majoituimme Ozzy cottages & bungalows- nimiseen pieneen resorttiin rannan tuntumaan. Saarille ei saa rakentaa hotelleja suoraan rannoille, vaan ne on varattu ravintoloille. Resortti oli ihan mukava ja viihtyisä. Saimme lykättyä varaustakin helposti yhdellä päivällä, koska saapuminen saarelle viivästyi. Miinus puolet majoituksessa oli bungalowin huono patja ja selkämme olivatkin aika hajalla kolmen yön jälkeen. Gilin saarien pääuskonto on islam, joten moskeijan aamuviiden veisut raikuivat bungalowin lähellä olevista kajareista niin lujaa, että aamuherätys oli taattu. Joten kannattaa majoitusta valitessa ottaa moskeijan sijainti huomioon.


Vaikka Gili T:ltä löytyi rauhallisempiakin paikkoja viettää aikaa, huomaa kyllä, että saari on painottunut bilettämiseen. Joka kulman takaa tarjottiin huumeita, taikasienistä (taitaa olla paikallinen siitakesieni, jota kasvaa luonnonvaraisena) aina kovempiin aineisiin kuten meta-amfetamiiniin asti. Tämä oli todella rasittavaa, koska sitä tapahtui koko ajan ja emme muutenkaan oikein viihtyneet saaren viboissa. Saari onkin aussinuorten suosiossa ja tänne tullaan monesti vain bilettämään ja vetämään pää sekaisin. T:llä on paljon baareja, mutta ne ovat keskenään sopineet mikä isompi baari järjestää bileet aina tiettynä päivänä viikosta.


Näimme tämän pikkuvaraanin lisäksi myös todella ison yksilön löntystelemässä rauhallisesti pitkin polkua keskellä saarta ennenkuin se katosi kasvuston sekaan. Kaikkien Gilin saarien majoituskeskittymät ovat sijoittuneet saarien itäpuolille. Kävelimme yhtenä päivänä Gili T:n toiselle puolelle, joka näyttikin todella hiljaiselta ja autiolta.


Vaikka Gilin saaria mainostetaan paratiisimaisina unelmalomakohteina, niin roskaaminen syö tätä mielikuvaa aika rajusti. Vaikka nykyään roskahuoltoon yritetäänkin jo painottaa enemmän, se ei ole pysynyt turismin perässä ja varsinkin kun tuulee sopivasti Lombokin suunnalta, kuljettaa merivirrat sieltä paljon roskaa saarten rannoille. Melkein kaikki rannat olivat aika roskaisia, jos ei kohdalla sattunut olemaan isoa resorttia, joka hoiti rannan siistimisen siltä kohdin. Kelluvien vaippojen, pullojen ja muiden roskien seassa ei ole niin houkuttelevaa uiskennella. 
Syömässä kannattaa käydä sataman viereisellä torilla, johon ilta-aikaan kokoontuu torimyyjät myymään ruoka-annoksia. Paikka on ahdas ja annokset näyttävät epämääräisiltä, mutta ovat todella halpoja ja todella hyviä. Yhtenä iltana kävimme kuuntelemassa reggae-baari Sama samassa hyvää bändiä. Se onkin ainut baarisuositus, jonka osaan saarelta antaa. Me olemme todella huonoja bilettämään lomalla, kun lomaa ei viitsi tuhlata pöhnään ja krapulaan.


Gili Trawangan ei oikein tuntunut meidän tyyliseltä paikalta ja kolmea yötä enempää emme siellä viihtyneetkään. Jos viihtyy Balin Kutalla, niin ehkä Gili T voisi sitten olla sopiva matkakohde. Mutta rauhallisemmasta tahdista nauttivat voivat suunnata suoraan Menolle tai Airille. 

Joten mekin suuntasimmekin seuraavaksi kohti Gili Menoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti