perjantai 18. maaliskuuta 2016

Joogaa ja punttisalia Ubudissa



Kun selvisi, että päätyisimme Balin matkallamme Ubudiin, aloin googletella kaupungin joogatarjontaa. Harrastan astangajoogaa ja halusin päästä harjoittamaan sitä myös Balilla, jossain paikallisella salilla. Eat, pray, love- kirjan ja elokuvan jälkeen Ubud on kasvanut turistivirtauksen myötä joogaajien ja sisäistä rauhaa- etsivien pyhiinvaelluskohteeksi. Joogasaleja ja luomu- ja kasvisruokaa tarjoavia ravintoloita kaupunki on pullollaan ja valinnan varaa löytyy. 



Löysin Ubudista ainakin kaksi paikkaa, jotka tarjosivat astangajoogaa. Eri joogamuotoja on valtavasti ja astanga ei lukeudu niihin, joiden tunneille on helpoin tulla vain kertakäynnille, joten sitä ei ole tarjollakaan niin monessa paikkaa, kuten esimerkiksi flow- tai yin joogaa. Aloitelijoille monesti suositellaankin vähintään parin viikon osallistumista astangatunneille, jotta harjoitus saataisiin hyvin käyntiin ja se olisi helpompi sisäistää. 
Ubudissa sijaitsee Ashtanga yoga Bali research center, joka on nimestäkin päätellen keskittynyt vain astangajoogaan. Kyselinkin heiltä hintatietoja viiden päivän intensiivikurssille, mutta päädyin siihen, että tänne voisi tulla vasta joku muu kerta. Olisi ollut ehkä hieman liian intensiivistä matkakumppanilleni, joka ei harrasta astangaa. Joten haaveissa on ehkä joskus myöhemmin palata takaisin Balille syventymään pelkästään astangaan. 
Toinen astangaa tarjoava sali löytyi keskustasta, Radiantly Alive (Klik). Sieltä löytyi myös yllätykseksi suomalainen astanga-ohjaajakin, Sanna Kokkonen, joka on opettanut astangaa 10 vuotta ympäri maailmaa ja nyt majailee Balilla. Radiantly tarjosi myös monia muita jooga- ja kehonhuoltotunteja, joten tämä vaikutti meille sopivalta paikalta. Olin siis tehnyt sopimuksen Ihanan miehen kanssa siitä, että jos hän tulee lomalla kanssani yin joogaan, minä menen hänen mukanaan punttisalille. That´s a deal.


Kaksi viikkoa Ubudissa rytmittyi melko lailla joogatuntien aikataulujen mukaan. Jätimme turistiretket ja muut väliin ja keskityimme liikuntaan. Ma-Ke-Pe aamuina Radiantlylla oli astangan mysore-tunnit (omatoimisesti tehtävä harjoitus, jossa ohjaaja linjaa ja opastaa tarvittaessa liikkeitä). Näitä tunteja veti siis Sanna ja apuohjaajana toimi Ade. Tunneille sai osallistua myös aloittelijat. Salilla oli hyvä tunnelma ja hiki todellakin virtasi, koska aamulla oli jo aikaisin kuuma ja ilmankosteus huipussaan. Vaikka lämpö uuvutti ja omaa harjoitusta oli pakko lyhentää parilla asanalla, kuitenkin kroppa taipui Balin lämmössä ihan eri tavalla kuin Suomen jäykissä aamuissa. Sanna oli inspiroiva ohjaaja ja sain muutamia hyviä vinkkejä omaan harjoitukseeni. Ade oli myös hyödyllinen ohjaaja ja patisti ottamaan kropasta enemmän irti. Oli hauska huomata, kuinka joissain asanoissa oli kuvitellut venyvänsä vain tiettyyn pisteeseen, mutta päätyikin sitten avustettuna paljon pidemmälle. Hyvä ohjaaja osaa kuitenkin huomioida, missä kulkee raja sujuvan edistymisen ja mahdollisen loukkaantumisriskin välillä.

Kuvassa Ade ohjaa aloittelijoita astangan mysore-tunnilla Sannan valvovan silmän alla.

Samoina päivinä oli iltaisin yin jooga-tunnit, joihin osallistuin Ihanan miehen kanssa. Yin jooga on sidekudoksiin ja niveliin kohdistuvaa rauhallista joogaa, jonka aikana ollaan syvävenyttävissä asennoissa pitkiäkin aikoja, noin 5-10min. Yin sopii erityisen hyvin istumatyötä tekeville ja urheilijoille kehonhuolloksi. Alkuun mieheni oli todella epäileväinen omasta taipumisestansa ja ensimmäisen tunnin ohjaajasta, joka sattui olemaan hieman enemmän "spiritual" mihin Suomessa oli totuttu. Toisen tunnin jälkeen, kun ohjaajaksi tuli hieman enemmän jalat maassa oleva joogi, hänkin lopulta myöntyi, että yintunti oli ihan miellyttävä ja yin sopisi hyvin kehonhuolloksi punttia vääntäville jäykille ukkeleille ja ehkä tunneille voisi osallistua Suomessakin. 


Lauantaiaamuna osallistuin ohjatulle astangatunnille, jossa harjoitus tehtiin ohjaaja Sannan tahtiin. Vaikka olen jo tottunut tekemään oman harjoituksen mysore-tyyliin omassa tahdissa, on mukava osallistua välillä näille ohjatuillekin tunneille ja on ilo seurata itselle uusien opettajien ohjausta ja vinkkejä. Joogasalin tarjonta oli aika kattava ja olisin halunnut osallistua useammalle tunnille, kuin kroppa olisi helteessä kestänyt, joten oli pakko karsia ja priorisoida tuntivalikoimaa. 
Lauantai iltapäivälle valitsimme roll and release-kehonhuoltotunnin. Tunnilla käytiin läpi kehon sidekudoksia ja trigger-pisteitä erilaisten apuvälineiden, kuten pallojen ja blokkien kanssa. Kropasta löytyi erittäin kipeitä ja jumittuneita kohtia, joten tunti tuli todellakin tarpeeseen. Helppoja liikkeitä, joten miksi näitä ei saa ikinä kotona aikaiseksi tehtyä?


Mieheni löysi Ubudista itselleen sopivan kuntosalin, Ubud Fitness Center (Klik). Aamuisin hän tipautti minut joogasalille ja ajeli skootterilla sinne tekemään oman treeninsä. Minä kävin siellä sitten joogavälipäivinä treenaamassa hänen kanssaan. En ole pitkään aikaan käynyt punttisalilla ollenkaan, mutta oli ihan virkistävää ja mukavaa treenailla Ihanan miehen kanssa. Pelkäsin tosin, että saan kroppani ihan tukkeeseen ja siitä on haittaa joogaharjoituksessa, mutta yllätyksekseni varmaankin kuumuus esti liialliset lihasjumit ja lihasten sopivasta aktivoinnista oli joogassa hyötyä. 
Fitness Center oli todella siisti ja ilmastoitu kuntosali. Salille tultaessa tiskiltä sai pukuhuoneen lokeron avaimen sekä kylpy- ja hikipyyhkeen. Tarvittaessa salilta saa myös ohjausta treeniin ja laitteiden käyttöön. 

Fitness centerin kuvat ovat heidän facebook-sivuilta, koska en muistanut,
että tunnollisen fitnessböönan varustukseen kuuluu valokuvausväline.

Salilla oli laitteita melko kattavasti, mieheni mielestä tosin painoja olisi saanut olla enemmän, koska hänen omat maksimipainot ovat hieman eriluokkaa. Laitteita löytyi kahdesta kerroksesta, yläkerrassa oli punttisalilaitteet ja alakerrasta löytyivät juoksumatot ja kuntopyörät, squash- ja tanssisali. Salilla oli myös kahvila, josta sai tuoreita vastapuristettuja mehuja, todella maukkaita proteiinipirtelöitä ja salaatteja. 


Voisin jaaritella joogasta vaikka kuinka paljon, mutta yritän pitää tämän nyt suhteellisen kevyenä esittelynä matkaajan näkökulmasta. Mutta jos kaipaat Balin matkallasi hieman kevyempää oloa kaiken lomamässäilyn ohella, niin voin todellakin suositella Ubudin Radiantly Aliven joogatunteja ja Ubud Fitness Centerin punttisalia. 

Ommm vaan ja silleen. :)





 PS. Osa kuvista ei halunnut pysyä keskellä, joten olkoon nyt miten sattuu. Omm vaan niillekin. :(





2 kommenttia:

  1. Balille pitää vielä joskus lähitulevaisuudessa lähteä joogalomalle. Ubudiin nimenomaan. Olis ihanaa tehdä joku kunnon joogakurssi. Oon käynyt Balilla nyt 3 kertaa mutta aina se jooga on jäänyt. Viime kerralla käytiin kyllä tuolla salilla, yllättävän hyvä paikka tuommoisen Balin pikkukylän kuntosaliksi. Tosi paljon vaan ihmisiä, sillon kun me käytiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna! Kiva kun löysit blogiini. Joo kyllähän Ubudiin voisi mielellään palata joogailemaan. Tota Radiantlya voin ainakin suositella. Unohduin lueskelemaan ihanaa blogiasi läpi. Hassua, kun meillä oli juuri mieheni kanssa puhetta tuosta riksarallista, niin sinulta löytyikin hyvä postaussarja aiheesta. Ehkä sinne joskus, kuulosti todella hauskalta tai siis rankan hauskalta. :)

      Poista